14 Ocak 2015 Çarşamba

ALARM YOKKEN NASIL UYANIYORMUŞ ESKİLER? ☀

                Herkese Merhabalar ,
                Alarmsız uyanamayan ben oturup düşündüm, eskiden insanlar nasıl uyanıyormuş diye :D En az dört tane alarm kurarım ben, erteleye erteleye beş dakika daha uyumanın hesabını yaparım. Alarm olmasaymış uyanmam pek mümkün değilmiş. Peki alarm yokken ne yapıyorlarmış?
                Öncelikle eskiden insanların belli bir saatde uyanmalarını gerektiricek bir durum yoktu. Çalar saat insanların belirli bir zamanda belirli bir yerde toplanmasını gerektiren Sanayi Devrimi ile icat edilmiş. Sonra eskiden elektirik de olmadığından insanlar erken yatar erken kalkarlardı; biyolojik saat. Bunun dışında çok kalmaları gerekiyorsa belli yöntemler kullanmışlar, bunlardan biri çok dikkatimi çekti. İşte o düzenek;

                Üstüne belirli yerlerden çivi saplanmış yanan bir mum, basit bir alarm düzeneği. Mum yanıyor, mumun yanış süresini hesapladıktan sonra uyanıcağınız zamana çivi koyuyorsunuz, mum oraya kadar yanınca çivi demir tabağa düşüyor ve sesiyle uyanıyorsunuz. Tabi benim gibi en az 5 tane alarm kuranlar için bu düzenekte yan yana bi 5 çivi sıralamak gerekir.
                Sonuç: eskiden yaşasaydık da uyanıyoruuuuuz :D
                Kolayca uyanabildiğiniz nice güzel sabahlar dileğiyle hoşçakalın ^.^

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder